لوله فلکسی بل نوعی لوله خرطومی شکل و منعطف است که از آن برای محافظت از انواع کابلهای برق، شبکه و تلفن استفاده میکنند. لولههای فلکسیبل معمولاً در متراژ ۲۵ متری و در قطرهای متفاوت تولید و به بازار عرضه میشوند و به لوله شلاقی معروف هستند.
ساختار لوله فلکسی بل
لایه داخلی لولههای فلکسیبل معمولاً از جنس فلز گالوانیزه با ضخامت ۲۵/۰ میلیمتر و یک روکش عایق پلاستیکی طبق استاندارد ایزو و سرت است که در محافظت از انواع کابلها در برابر نور خورشید، بارندگیهای سنگین و سیل آسا، آسیب فیزیکی، فشار و جوندگی حیوانات موذی نقش بسزایی دارد.
انواع لوله فلکسی بل از نظر ظاهری
لولههای فلکسیبل بر اساس شکل ظاهری که دارند به دو دسته اصلی زیر تقسیم میشوند:
- لوله فلکسی بل روکشدار
- لوله فلکسی بل بدون روکش
۱- لوله فلکسیبل روکشدار
این نوع لوله فلکسیبل با روکشی که دارد جهت محافظت از کابلها در محیطهای بیرونی و در معرض رطوبت زیاد، کابل دوربین مداربسته، سیستمهای برق کشی و… کاربرد دارد. همچنین جنس روکش در لوله فلکسیبل روکشدار از نوع pvc ضد حریق است که در برابر آتش سوزی از سیمهای کابل مراقبت میکند.
۲- لوله فلکسیبل بدون روکش
لولههای فلکسیبل بدون روکش لولههایی هستند که روکشی از جنس pvc ندارند و بیشتر در محیطهای داخلی از آنها استفاده میشود. لولههای فلکسیبل همچنین در مدلهای مختلف دیگری همچون: لولههای فلکسیبل خرطومی فلزی ساده، لوله خرطومی فلزی، پلاستیکی، لوله خرطومی شیلددار و گلند خرطومی تک پیچ و دو پیچ (که قبلاً به معرفی آن پرداختهایم) تقسیم میشوند.
لوله فلکسی بل فلزی
لولههای فلکسیبل فلزی یا لوله شلاقی نسوز از یک پوشش عایق و نسوز ساخته شدهاند تا از سیم رسانا (که از درون آن عبور میکند) محافظت کنند. پوشش نسوز و عایق لولههای خرطومی فلزی همچنین از برق گرفتگی و آتش سوزی در موارد حساس محافظت میکنند.
لوله فلکسی بل هوا
از لولههای فلکسیبل هوا در تجهیزات صنعتی و صنایع پزشکی، سیستمهای تهویه هوا، تخلیه فشار و سیستم گرمایش و سرمایش جهت تخلیه فشار هوا استفاده میشود.
لوله فلکسی بل شیلددار
در سیستمهای کابل مخابراتی از نوعی فلکسیبل فلزی با روکش شیلددار استفاده میکنند تا روکش شیلددار در لوله از کابلهای مخابراتی درون لوله محافظت کامل کند.
لوله فلکسی بل پلاستیکی
لوله خرطومی پلاستیکی نوعی لوله فلکسیبل برق از جنس pvc بوده که در برابر حرارت، دمای بالای محیط و آتش سوزی بسیار مقاوم بوده و به همین علت در برق کشی ساختمان به کرات مورد استفاده قرار میگیرد.
لوله فلکسی بل کمبی
لوله فلکسی بل کمبی یا کومبی از یک نوار آلومینیومی با روکش pvc و به رنگ مشکی تشکیل شده است که مقاومت بسیار خوبی در برابر کشش و فشار دارد و به راحتی پاره نمیشود. یکی از رایجترین کاربردهای لوله فلکسیبل کمبی استفاده از آن در مکانهای صعب العبور، سقف کاذب و کانال کشی در تونلها و سیستم تهویه در معادن است. همچنین به دلیل روکشی که از جنس pvc دارد در محیطهای بیرونی و در برابر نور خورشید نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
مزایای لوله فلکسیبل کمبی
- مقاومت بالا در برابر حرارت و آتش سوزی
- عایق صوت
- نصب سریع و آسان
- طول عمر بالا
- مقاومت بالا در برابر رطوبت
- قابلیت کشسانی و فشردگی بالا
- مقاومت بالا در برابر مواد شیمیایی
- مقاومت در برابر خوردگی (محیط اسیدی و قلیایی)
کاربرد لوله فلکسی بل کمبی
- استفاده در سیستم تهویه
- دمش هوا
- مکش هوا
لوله فلکسی بل نسوز خودرویی (شیاردار)
لولههای خرطومی شیاردار در سیستم برق رسانی خودرو روی موتور ماشین یا در کنار آن استفاده میشوند. این لولهها علاوه بر خاصیت کشسانی فوق العاده بالایی که دارند مقاومت خوبی نیز در برابر دمای بالای موتور هنگام کار و هرگونه ضربه، آسیب و آتش سوزی داشته و در برابر مواد شیمیایی همچون بنزین، روغن هیدرولیک و اسید سولفوریک نیز مقاومت بالایی از خود نشان میدهند.
لوله فلکسی بل هوا آلومینیومی
لولههای فلکسیبل آلومینیومی لولههایی از جنس ورق ضخیم آلومینیوم به ضخامت ۱۴۰ میکرون هستند که در قطر ۴/۵ الی ۴۵ سانتیمتری تولید میشود و قابلیت تحمل دما و حرارت بالا تا +۱۷۰ درجه سانتیگراد داشته و در محیطهای با درجه حرارت پایین تا ۲۰- درجه زیر صفر نیز بدون آسیب باقی میمانند. ساختار بدنه لولههای فلکسیبل آلومینیومی هوا مستقل و بدون فنر و خود نگهدار است که نیازی به اتصالات دیگر ندارد.
لوله فلکسی بل pl
نوعی لوله خرطومی دو لایه است که از یک لایه درونی از جنس آلومینیوم و با روکش پلی استر فشرده به رنگ مشکی ساخته شده است که بیشتر در محیطهای با دمای بالا جهت خروج گازهای صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد.
لوله فلکسی بل الاستومری
این نوع لوله از یک لایه pvc شفاف تشکیل شده که در اغلب تجهیزات پزشکی داروسازی و بیمارستانی کاربرد دارد.
انواع سایز لوله فلکسی بل
لولههای خرطومی شلاقی یا لوله فلکسی بل را معمولاً در انواع سایزهای استاندارد (که همان قطر مقطع لوله میباشد) میسازند. این لولهها در سایز و اندازههای ۱۱,۱۳,۱۶,۲۱,۲۵,۲۹,۳۶,۴۲,۴۸ میلیمتر موجود بوده که متناسب با نیاز پروژه، وزن کابل و اندازه آن انتخاب میشوند.